preskoči na sadržaj
OSVRT NA ŠKOLU U PRIRODI U STAROJ SUŠICI

       U RAZDOBLJU OD 24. DO 26.SVIBNJA 2017

                Razredne učiteljice I. b i III. b razreda s velikim su veseljem, kao i mnogih proteklih godina i proteklih generacija učenika, osmislile vanučioničnu nastavu odnosno školu u prirodi u goranskom mjestašcu Stara Sušica, u organizaciji Doma mladih. No, sada su po prvi put osjetile potrebu da pisanom riječju izraze gorčinu, koju su osjetile po završetku ovogodišnje škole u prirodi.

                Naime, nekolicina roditelja u međusobnom prepričavanju poluistina i krivih navoda odnosno „gluhih“ telefona, proširila je priču o nehigijenskih uvjetima u dvorcu Stara Sušica, o pokvarenoj hrani, zarazi, pobolijevanju nakon ručka u petak i sl.

                Išlo se do toga da se zvalo sve i sva, počev od Doma mladih, voditeljice dvorca Stara Sušica, Zavoda za javno zdravstvo Rijeka i Delnice, ali bez da se o tome izvijestilo učiteljice. Da bi se, nakon što se „stvar“ zahuktala, znalo pronaći brojeve tih istih učiteljica u svakakvo ne doba.

                Valja znati da razredni učitelji svoje učenike vode na osobnu inicijativu u školu u prirodi. Isto, nije propisani ni obvezni sadržaj. Kako bi to učinili, svoju djecu i obitelji nekoliko dana ostavljaju kod kuće same da bi se posvetili svojim učenicima, koje isto tako - nakon cijele školske godine ili pojedine generacije od četiri godine - smatraju djelomice svojom obitelji jer s njima svakodnevno uče i rade i proživljavaju njihovo odrastanje te raznorazne dobre i loše događaje. Da,  škola u prirodi sastoji se od 24-satnog dežurstva kada te iste osobe po danu, ali i po cijele noći sjede uz nekog tko ne može spavati ili plače, ili je bolestan ili …  - tko to može platiti?

                Po završetku škole u prirodi, konačno se ispostavlja da zaraze nema, da su pojedini roditelji vršili svakojake pritiske i lažno optuživali sve i sva zbog viroze pojedinih učenika. Te iste učenike, učiteljice su prihvatile da zajednički provedu vrijeme sa svojim prijateljima iako ih roditelji sa sumnjom u virozu nisu ni trebali poslati u Staru Sušicu.

              

Zašto sve to? Čemu takovo ponašanje koje umjesto dobrim, zlom i gorčinom vraća dobru namjeru učitelja?

                I na kraju svega, nakon što su se osobe u Domu mladih osjetile prozvanima, kao i ostali koje su roditelji pozivali, stigli su rezultati uzorkovanja vode – NEGATIVNI, što znači da je voda bila zdravstveno ispravna. Ali, ako i nakon toga još uvijek netko sumnja u vjerodostojnost nalaza, neka se slobodno najavi ravnatelju Doma mladih, gdje će vidjeti i dokaz istog pa se može usput i ispričati za neistinite objede.

Eto, što učini viroza!

                VAŽNO je još naglasiti da - biti učitelj nije samo profesija, to je i poziv - i to bi roditelji u svom postupanju trebali imati na umu u trenucima kada s dobrom namjerom naprave zlo pa ostave gorčinu za sobom.

 

Razredni učitelji i ostali djelatnici 

Osnovne škole – Scuola elementare Gelsi

Anno scolastico 2016/2017
 Ovdje možete preuzeti zamolbu za prestanak pohađanja nastave izbornog predmeta.


 

JEDNOSTAVNA NABAVA

UDŽBENICI


 

 

 

GELSOMINO 2017 - 2018

ŠKOLSKI LIST

GIORNALINO SCOLASTICO


Demokracija od malih nogu

Priručnik za učitelje prvih razreda osnovne škole


Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


e-D za učenike


Škola/Scuola
 • MZOS
 • Upisi-srednja
 • AZOO
 • UI
 • 1B - 2018
 • 4B-2017
 • 3b-2016
 • 2b-2015
 • 1b-2014
 • 4b-2013
 • 3b-2012
 • skole.hr

O našem kraju

Pomoć u učenju
 • eLektire
 • E-knjižnica


Tražilica


preskoči na navigaciju